Op pad met vrijgevochten outdoorfotograaf Ruben:

“De korte nachten zijn moordend”

Fotograaf Ruben Van Vreckem (22) trekt door Europa op zoek naar straffe actieshots en wow-landschappen. Zijn reisgezel? De Z7, Nikons eerste spiegelloze full-frame camera. Die is licht en bestand tegen stof en nattigheid, dus ideaal voor avontuur in de natuur. Ruben testte hem uit tijdens een uitgeregende trip naar de Alpen en het Zwarte Woud.

Wat een bestaan leidt Ruben toch. Hij cruiset van land tot land om zo de meest adembenemende stukjes van onze planeet te vinden en op de gevoelige plaat vast te leggen. We volgden de fotograaf wanneer hij met zijn busje richting Eibsee in Duitsland, Weissee in Oostenrijk en het Zwarte Woud tufte. “Concrete plannen maak ik nooit. Ik zoek gewoon op Google Maps naar mooie locaties in de buurt en check waar het licht zal staan. De rest zie ik wel als ik er ben.”

Geïsoleerd figuurtje

Dit keer droomde Ruben ervan om de Melkweg boven een Alpenmeer te fotograferen. “Maar het regende er constant en er was dus geen ster te bespeuren. Ik heb mijn concept dan maar omgegooid en van de regen een thema gemaakt. Net na zonsondergang heeft het licht van de hemel zo’n twintig minuten lang ongeveer dezelfde sterkte als het licht op de grond. En de wereld heeft dan een blauwige schijn, heel mooi. Dat licht vormde het decor voor het shot met de kano, versterkt door het kunstlicht dat een vriend onderaan de boot had gemonteerd.”

Ruben trok daarna met de Nikon Z7 richting het Zwarte Woud. Nederlandse kennissen van hem gingen daar een highline ‘riggen’ en bewandelen, boven een verlaten steengroeve die vol water gelopen was. “Riggen wil zeggen dat je ergens een highline kabel spant. In dit geval was die honderdtwintig meter lang. Highliners lopen hoog in de lucht, maar ik gebruikte op mijn camera bewust geen telelens. Ik wilde die figuren in het beeld niet dichterbij halen, ik wilde ze integreren in het landschap rondom hen en ze isoleren van de achtergrond. Zo krijg je als kijker een idee van de immense schaal van de natuur.”

Beroepsgeheimen onthuld

Dat Ruben van indrukwekkende landschappen houdt, is een understatement. De feeërie druipt ervan af. Hoe hij die magie op beeld weet te vangen? “Door te fotograferen bij zonsop- of -ondergang. Daglicht is meestal heel plat. ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat heb je schuin licht: dat brengt sfeer, textuur en detail in een foto. Die aanpak bezorgt me soms korte nachten. In de zomer gebeurt het dat ik om tien uur ‘s avonds op een bergtop een zonsondergang shoot en daarna drie uur moet afdalen naar mijn slaapplek. Dan slaap ik een paar uur en sta ik weer op om de zonsopgang vast te leggen. Als je landschappen wil fotograferen, heb je geen keuze: ’s ochtends en ‘s avonds zijn het licht en de kleuren op hun mooist.”

Ruben laat niet alleen zijn slaap voor een topfoto. Hij bereidt overdag zijn shots ook uitgebreid voor. “Mooi licht duurt niet lang. Als je op het moment suprême nog moet nadenken over je foto, ben je te laat. Voor zo’n shoot aan een Alpenmeer wandel ik in de namiddag rond, op zoek naar de beste compositie en de plaats waar ik mijn statief het beste klaarzet. Ik kom rond zonsondergang terug en neem dan twintig minuten lang om de dertig seconden een foto. Achteraf pik ik er de mooiste uit.”

Rubens oordeel over de Nikon Z7

  • “Het is even wennen aan de elektronische zoeker, maar intussen kan ik al bijna niet meer zonder. Je kan de belichting meteen bijsturen en via focus peaking – een rood lijntje in het beeld – zie je precies waar je scherpstelt.”
  • “De Z7 met de Z 24-70mm f/4 S lens is ideaal voor langere voettochten, want hij is een pak lichter dan mijn spiegelreflexcamera’s en klassieke lenzen. Dat is een godsgeschenk wanneer ik ook een statief en een drone meezeul. Volgens Nikon is de Z-reeks ook zeer stofbestendig en druipwaterdicht. Ik heb ermee in de sneeuw en de regen geshoot en inderdaad: hij doet het nog prima.”
  • “Ik hou van sfeer en nuances in de kleuren. En die zijn bij de Z7 echt superieur.”
  • “De stabilisatie zit bij de Z-reeks niet in de lenzen, maar in de camera. Voor mijn landschappen is VR (vibration reduction, nvdr.) niet belangrijk, want ik gebruik een statief. Voor de andere shots wel. In lichtarme omstandigheden kan ik met een langere sluitertijd toch scherpe beelden maken.”
  • “Ook niet onbelangrijk: hij ligt lekker in de hand en ziet er goed uit.”

Reflexcamera of spiegelloos?

Voor een avontuurlijke fotograaf als Ruben is de Z7 een handig toestel. “Dus ik ben van plan om de Z7 en mijn D750 naast elkaar te gebruiken. In een eerste fase zal ik mijn oude lenzen met de Z7 combineren met behulp van de FTZ-adapter. Volgend jaar brengt Nikon dan voor de Z-reeksen een 35mm f/1.4 en een 14-24mm f/2.8 op de markt. Handig, want dan hoef ik niet meer van lens te wisselen en zal ik snel kunnen afdrukken voor een actiefoto.”

Ruben scherpgesteld

  • Studeerde fotografie in Brussel aan Narafi (Luca School of Arts)
  • Voltijds freelancer sinds september 2018
  • Ultieme goal? “Nu neem ik nog alle opdrachten aan, maar ooit wil ik me helemaal op mijn grote liefde toeleggen: outdoor en adventure.”
  • Volg Ruben op Instagram
Reeds verschenen in deze reeks

10 troeven

Alle fotografen in deze longread creëerden hun beelden met de nieuwe spiegelloze Z-camera’s van Nikon. We zetten de tien grootste troeven van de innovatieve serie voor je op een rijtje.

Meer weten?

Alle technische informatie over de body, lenzen en features van de Z6 en Z7 vind je op de website van Nikon.