De Nikon Z7 en Z6: alle innovatieve troeven op een rijtje

Af en toe komt er een toestel op de markt dat de toekomst van de fotografie een nieuwe richting instuurt. De Z7 en Z6 van Nikon – met een full-frame sensor én zonder spiegel – zijn zulke toestellen. En wel om deze tien redenen.

1. Revolutionaire vatting
De Z-camera’s hebben een ultrabrede objectiefvatting. De diameter is 5,5 cm, een wereldrecord. Zo’n grote vatting laat meer licht binnen. Omdat er slechts 16 mm zit tussen de vatting en de full-frame beeldsensor, bereikt dat licht ook optimaal de sensor. Het resultaat: meer detail, diepte en kleur.

2. Straffe lenzen
Speciaal voor die grote vatting ontwikkelde Nikon een nieuwe reeks passende Nikkor Z-objectieven. Die zijn compacter, stiller, lichtsterker en scherp tot aan de randen. Vijf zijn er nu al op de markt: de 24-70mm f/2.8 S, de 24-70mm f/4 S, de 14-30mm f/4 S, de 35mm f/1.8 S en de 50mm f/1.8 S. Zitten onder andere in de pijplijn: objectieven met een diafragma van 1.2 en… 0.95!

3. Beeldkwaliteit? Weergaloos
Ongeëvenaarde scherpte, bokeh om bij weg te smelten, superieure kleurweergave: de beeldkwaliteit van de Z-camera is alles wat je verwacht van een Nikon en meer.

4. Lichtgevoelige autofocus met oogherkenning
De autofocusmodule van een spiegelreflexcamera zit onderaan het toestel, weg van de sensor. Bij de Z zitten de autofocuspunten op de sensor zelf. Ze bestrijken zomaar eventjes negentig procent van het beeld. Je kan dus tot helemaal aan de rand scherpstellen, zonder te moeten herkadreren. De autofocus van de Z is ook zeer lichtgevoelig. Portretfotografen zullen blij zijn met de oogherkenning autofocus: de camera stelt feilloos scherp op het oog van je subject.

5. Professionele video
Beide Z-camera’s hebben uitgebreide videofuncties, al heeft de Z6 een streepje voor. Je neemt full-frame films op in 4K of UHD (Ultra High Definition) bij 30p en creëert prachtige slowmotionbeelden dankzij de detailrijke full HD-films tot 120p. Overschakelen tussen high-end fotografie en fantastische video gaat vanzelf of je kan gewoon foto’s maken terwijl je filmt.

6. Werkt prima met F-objectieven
Je bent verknocht aan je collectie Nikkor F-objectieven die je eerder voor je spiegelreflexcamera kocht? No worries: dankzij de vattingadapter FTZ kan je die ook op een Z-camera schroeven. Zonder kwaliteitsverlies.

7. Vibratiereductie in de body
Bij de Z7 en de Z6 zit het mechanisme voor vibratiereductie (VR) niet in de lens, maar in de body. Het mechanisme compenseert trillingen in vijf richtingen en is combineerbaar met lenzen zonder of met VR. Wat dat betekent voor je sluitertijd? Die kan zo ineens vijf stops langer zijn dan normaal.

8. Twee opties
De Z7 en de Z6 zijn broers. Of zussen, als je wil. Het verschil? De Z7 heeft een sensor met 45,7 megapixels, 493 autofocuspunten en ISO-waarden van 64 tot 25.600. De Z6 heeft een sensor met 24,5 megapixels en 273 autofocuspunten, maar klimt wel hoger op de ISO-ladder (100 tot 51.200). In de continu-opnamemodus schiet de Z6 sneller dan zijn schaduw: een denderende 12 foto’s per seconde. De Z7 raakt aan 9 foto’s per seconde – eentje sneller dan de D850. En o ja: de Z6 heeft een zachter prijskaartje dan de Z7.

9. Compact lichtgewicht, maar stevig gebouwd
De Z-camera’s van Nikon zijn high-end FX-formaat systeemcamera’s. Anders gezegd: mét een full-frame sensor, maar zonder spiegel. Dat maakt ze compact en licht. In cijfers: de Z weegt 675 g, inclusief batterij en XQD-kaart. Ter vergelijking: de D850, Nikons professionele spiegelreflexcamera, weegt 1.005 gram. Ondanks hun bescheiden gewicht en afmetingen zijn de Z7 en Z6 volgens dezelfde professionele standaarden gebouwd als de D850. Dat wil zeggen: heel stevig, stof- en weerbestendig en met een lange levensduur.

10. Superieure elektronische zoeker
Wie Nikon gewoon is, went snel aan de Z-camera. De bedieningsknoppen en het menu lijken sterk op die van alle andere Nikon-toestellen. Het meest in het oog springende verschil is de elektronische zoeker. Met 3.690.000 beeldpunten geeft die een zeer helder en scherp beeld. Je ziet letterlijk de foto die je zult maken en beschikt over handige extraatjes als focus peaking, een rood lijntje dat je toont waar je precies scherpstelt.

De Z-reeks heeft nog wel meer troeven.