David De Vleeschauwer deelt zijn tips:

"Reisfotografen zijn alleskunners"

Reisfotograaf David De Vleeschauwer (44) leeft uit zijn koffer. Hij is negen maanden per jaar on the road en bracht al reisreportages mee uit bijna honderd landen. We volgen hem op een trip door Noord-Korea en Namibië, waar David ook de spiegelloze Nikon Z7 uittest.

Velen dromen ervan om als een Kuifje 2.0 de wereld rond te reizen en terug te keren met de meest indrukwekkende foto’s. David maakte van die droom zijn beroep. “Als student reisde ik al veel, altijd met mijn camera. Zo ben ik erin gerold. Ik doe het nog altijd graag, maar deze job kan wel in je kleren kruipen. Na een tijd voel je je verzadigd door alle indrukken. Elke dag een kerstkalkoen gaat ook vervelen, hé. (lacht) En terwijl je rondvliegt, blijven de deadlines wat ze zijn. Het vergt een goede planning.”

Een beetje sexy mág

David maakt reisreportages en foto’s voor De Morgen en toonaangevende internationale titels als Condé Nast Traveller, The Telegraph Luxury, Bloomberg en Wall Street Journal. “Maar ik ben geen Magnum-fotograaf die aan journalistieke fotografie doet”, vertelt hij. “Soms stuur ik de werkelijkheid een beetje bij, maak ze wat mooier. Reisfotografie moet vooral een bestemming promoten, niet de lelijke dingen in beeld brengen. Ik weet precies waar ik de mooiste hoekjes kan fotograferen en kies mensen uit met een goed verhaal. Het mag allemaal wel een beetje sexy zijn.”

David weet vooraf nooit waar hij terecht zal komen. “Dus ik moet ter plaatse improviseren. Mensen kan ik gelukkig nog een beetje sturen. Ik stel ze wat op hun gemak, probeer een band te smeden. Daar bestaan geen geheime recepten voor. Ik ben gewoon oprecht geïnteresseerd in de mensen die ik ontmoet. In het beste geval beleven ze dan evenveel plezier aan de shoot als ik.”

Davids beroepsgeheim

Landschappen, architectuur, gerechten, portretten: reisfotografen zijn allrounders. En daardoor zeulen ze een erg zware cameratas mee. “Ik heb altijd mijn Nikon D850, een paar reservebody’s en een stuk of acht lenzen mee: enkele zoomlenzen f 2.8, enkele primelenzen f 1.4, een macrolens f 2.8, een tilt-shift lens 24 mm f 3.5 voor architectuur en een tilt-shift lens 85 mm f 2.8 voor food. Reportagefoto’s maak ik met mijn zoomlenzen, maar vaak steek ik er ook een 50, 58 of 80 mm f 1.4 prime lens op om snel details of portretjes te shooten.”

Maar een goede foto maak je niet dankzij je gear, wel dankzij je geduld , vindt David. “Je moet vooral leren kijken. En niet snel tevreden zijn. Als ik een restaurant shoot, ben ik daar soms een dag mee bezig. Of neem nu een safarireportage. Toeristen zien een leeuw, klikken een paar keer en trekken dan verder, op zoek naar een giraf of zebra’s. Een fotograaf blijft zitten en probeert de best mogelijke foto te maken, hoe lang dat ook duurt.”

Davids oordeel over de Nikon Z7

Tijdens zijn reis door Namibië en Noord-Korea gebruikte David de spiegelloze Nikon Z7, in combinatie met twee Z-objectieven: de 24-70 mm f 2.8 en de 35 mm f 1.8. Het lichte toestel maakte zijn leven snel een tikkeltje makkelijker.

  • “De camera én de lenzen zijn licht en compact. Belangrijk als je zoals ik veel materiaal meesleurt. Ook leuk: ik kan er mijn oude lenzen opschroeven.”
  • “De functionaliteit en de beeldkwaliteit zijn perfect, zoals ik verwachtte van Nikon. Blijkbaar blijft de kwaliteit ook bij hogere ISO-waarden en in slechte lichtomstandigheden heel goed, maar dat moet ik nog testen. Ik ben ouderwets op dat vlak. Ik voel me al ongemakkelijk wanneer ik mijn ISO op 1600 zet.” (lacht)
  • “Ik heb in Afrika veel landschappen gemaakt met de Z7. Die 45 megapixels kwamen dan goed van pas.”
  • “Superinteressant is de discretie van de silent shutter. Het piepje dat vertelt dat je scherpgesteld hebt, schakel ik sowieso altijd uit. Maar met de Z7 kan ik ook het klikgeluid van de shutter dempen. De mensen om me heen zien me door een fototoestel kijken, maar weten niet wanneer ik afdruk.”
  • “Ook de ‘Focus Peaking’-modus is een troef: ik zie in de zoeker waar ik scherpstel. Dat is handig als ik tilt-shift lenzen gebruik, want die zijn altijd manueel.”
  • “Helemaal nieuw was dat de Z7 met een elektronische zoeker werkt, maar dat went wel snel.”

Reflexcamera of spiegelloos?

“De Z7 is een aanwinst, die ik combineer met mijn spiegelreflexcamera. Een mix van de twee, dus.”

David scherpgesteld

  • Studeerde productontwikkeling aan de Design Academy Eindhoven
  • Reist vaak samen met zijn partner, reisjournaliste Debbie Pappyn
  • Favoriete bestemming? “Heel Europa. België ligt op een paar uur vliegen van zowel Spitsbergen als Griekenland. Dit werelddeel telt zoveel boeiende plekken en ze zijn allemaal goed bereikbaar.”
  • Volg David op Instagram

Reeds verschenen in deze reeks

10 troeven

Alle fotografen in deze longread creëerden hun beelden met de nieuwe spiegelloze Z-camera’s van Nikon. We zetten de tien grootste troeven van de innovatieve serie voor je op een rijtje.

Meer weten?

Alle technische informatie over de body, lenzen en features van de Z6 en Z7 vind je op de website van Nikon.